Makita, Eindhoven

Fast track

Het bedrijfsgebouw van Makita bestaat uit een kantoor en magazijn en was een van de eerste gebouwen op bedrijventerrein Park Forum West in Eindhoven. Het is een mooi voorbeeld van hoe je met behoud van kwaliteit en binnen budget toch snel kunt bouwen. Het hele proces, van initiatieffase tot aan de ingebruikname, nam nog geen twee jaar in beslag.

Zorgvuldige inpassing

Op een zorgvuldige wijze is het pand van Makita ingepast in het stedenbouwkundig plan van MVRDV. Het pand van Makita bestaat uit twee monomaterialistisch uitgewerkte kubische volumes. Gepositioneerd op de juiste plek op het kavel en verschillend in kleur en hoogte. Het 14 meter hoge hoofdvolume is in rood staal uitgevoerd. Het tweede acht meter hoge volume heeft een zilverkleurige geperforeerde stalen gevel. Hiermee voldoet het ontwerp volledig aan de opgestelde spelregels van het beeldkwaliteitsplan.

Prettig werken en ontmoeten

Het nieuwe bedrijfsgebouw van Makita moest een prettige werkomgeving zijn voor alle medewerkers en het onderlinge contact bevorderen. In het hart van het gebouw ligt een atrium dat fungeert als centrale ontsluitingsroute en ontmoetingsruimte voor de medewerkers. Dit atrium is tevens ingericht als showroom, zodat Makita haar producten op een prominente plek in het gebouw kan presenteren.

Groene buitenruimten

Aan de achterzijde van het pand ligt een patio die grenst aan de kantine. Een tweede patio ligt aan de voorzijde en fungeert als hoofdentree. De patio’s zijn prettige groene buitenruimten omringd door een gevel van geperforeerde staalplaten. De geperforeerde gevel filtert het zonlicht en schermt het zicht op het omliggende bedrijventerrein af.

 

Locatie 
Parkforum 1101
Eindhoven

Opdrachtgever 
Makita

Vloeroppervlakte 
8.550 m²

Oplevering
2009

Fotografie 
Hans Koppelmans
Jef Klaassens

Team VAN AKEN
Patrick Al, Martijn Govaarts, Paul Grimminck, Lody Hes, Maarten Venhorst

Download PDF