't Thaal, Echt-Susteren

Eind november 2010 is woonzorgcomplex ‘t Peijerhoes in Echt-Susteren opgeleverd. Dit complex is bestemd voor cliënten van Orbis uit Sittard. Het vormt samen met het eerder opgeleverde d’n Hèngenderhoaf een woonzorgzone in het hart van ’t Thaal. In opdracht van VastGoed 2Duizend uit Reuver maakte van aken architecten het ontwerp voor beide gebouwen met als gemeenschappelijk kenmerk een groot atrium.

Mooi ensemble met uitgebreide faciliteiten
De entrees van de gebouwen liggen tegenover elkaar. D’n Hèngenderhoaf bestaat uit vier woonlagen met 40 huurappartementen en 10 luxe koopappartementen. Op de begane grond is een zorgboulevard met commerciële ruimte die bestemd is voor verschillende maatschappelijke- en zorgfaciliteiten: een kinderdagverblijf, kapsalon, bibliotheek, huisartsenpraktijk, winkel gespecialiseerd in revalidatiehulpmiddelen en een apotheek. Ook is er een parkeerkelder gerealiseerd. ’t Peijerhoes bestaat uit drie woonlagen en is bestemd voor cliënten van Orbis. Op de begane grond zijn vijf groepswoningen gevestigd voor in totaal 30 psychogeriatrische (PG) cliënten. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich 32 zorgappartementen.

Atrium
Beide gebouwen hebben een mooi groot atrium waaraan de voordeuren van de woonruimten zijn gelegen. Vanuit de gezamenlijke woonkamer van de groepswoningen in ’t Peijerhoes hebben de PG-cliënten uitzicht op zowel het atrium als de straat. Het atrium verbindt hen met de rest van de bewoners van ’t Peijerhoes en zorgt voor voldoende daglichttoetreding, comfort, een intieme sfeer en een veilige omgeving. In d’n Hèngenderhoaf heeft het atrium meer de functie van een plein waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, zodat er reuring in het gebouw ontstaat. Er is onder andere een loungeomgeving ingericht en ruimte voor spelactiviteiten, zoals schaken en koersbal.

Materialisering en omgeving
Op een aantal plekken zijn insneden in de bouwmassa gemaakt. Op deze manier voegen de gebouwen zich naar de kleinschaligheid van de omgeving en zijn ze tegelijkertijd een markant herkenningspunt binnen ’t Thaal. De in rode baksteen uitgevoerde hoofdvolumes en de witte accenten die zijn aangebracht, zorgen voor aansluiting op de rest van de gebouwde omgeving. Dat vormt zo een mooi en dynamisch geheel. Rondom de gebouwen, die met hun voeten in het groen staan, zijn wadi’s gecreëerd die zorgen voor de opvang en infiltratie van hemelwater.

 

 

Locatie 
Echt-Susteren

Opdrachtgever 
Vastgoed2Duizend

Vloeroppervlakte 
19.930 m²

Oplevering
2010

 

Download PDF