Transformatie Schoeverstoren, Rotterdam

Aan de Mathenesserlaan in Rotterdam staat de Schoeverstoren, een monument dat in de jaren 30 is ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen.

Het pand is ontworpen door H.C.Lely in opdracht van het opleidingsinstituut Schoevers. Tot 2006 is het in gebruik geweest door RTV Rijnmond en het staat nu leeg.
Voor het Transformatieplein op de Provada 2013 hebben we dit project gekozen om te laten zien dat het pand zeer goed transformeerbaar is. Het pand is een uniek object in de Mathenesserlaan en heeft daardoor een eigen identiteit.
De locatie ligt zeer centraal in de wijk Oud westen en het gebouw is makkelijk nieuw indeelbaar door zijn eenvoudige rechthoekige plattegrond. Daarnaast is er parkeergelegenheid achter het pand.
Doordat het een monument is, is een aantal functies moeilijk te creëren. De herbestemming in deze wijk is bij voorkeur wonen, met op de begane grond commercieel.
Bij wonen hoort buitenruimte en juist dit is nu moeilijk te integreren. Simpel een balkon er aanhangen mag niet!

Het concept

Door een vrijstaand object naast het gebouw te plaatsen kunnen de moeilijk oplosbare functies hierin opgelost worden zoals bijvoorbeeld het trappenhuis, installaties maar ook balkons! De statige oude dame krijgt een nieuw vehikel waarmee ze weer een grotere vrijheid heeft gekregen.
Op deze locatie is gekozen om ca. 800m2 nieuwbouw bij te plaatsen waarmee de exploitatie en restauratie van de oudbouw gegarandeerd kan worden.
Om maximaal flexibel te blijven, zijn er op strategische punten centrale schachten geplaatst. Binnen deze nieuwe verkregen plattegrond is het mogelijk minimaal 5 verschillende woningplattegronden te ontwikkelen. Van een royale 2-spanner tot ruime studentenunits met een gezamenlijke woonkamer en terras.
Het terrein aan de achterzijde loopt geleidelijk af met een peilmaatverschil van ca. 1,2 meter. Deze wordt optimaal benut door een extra dek te introduceren waaronder geparkeerd kan worden. Zo ontstaat er een veilig voetgangersdek dat een optimale verbinding maakt voor voetgangers vanuit de Mathenesserlaan naar het kinderdagverblijf dat aan de binnenhof grenst.
Nieuw en oud versterken elkaar waarmee er weer er een bouwwerk is ontstaan met toekomstwaarde.

Download PDF