Houthaven LIFE, Amsterdam

Op het nieuwe Revaleiland in de Amsterdamse Houthaven staat LIFE, een duurzaam appartementengebouw dat is ontworpen voor 60-plussers die willen blijven wonen en leven zoals ze gewend zijn. Genieten van de stad, omgeven door luxe, ruimte en goede zorg. Alle zorg is er mogelijk, de woningen hebben daarom een WoonKeur Pluspakket-Zorg certificaat. Bijzonder is ook dat op deze (dure) plek ruimte gemaakt is voor sociale huurwoningen.

Vanuit de Spaarndammerbuurt loop je langs LIFE op maaiveldniveau naar de kade. Er is een natuurlijke verbinding tussen oud en nieuw. Je ziet de Amsterdamse School-architectuur, met een ‘voetje en een hoedje’, terug in de bouwstijl van LIFE. Denk aan robuuste bouwblokken, karakteristieke voordeuren, afwisselende gevels, mooie ornamenten en ambachtelijk metselwerk. Daarbij is het hele gebouw niet alleen duurzaam, maar voldoet het ook aan strenge regels op het gebied van veiligheid, aanpasbaarheid en levensloopbestendigheid. Dit betekent dat de woning aanpasbaar is aan een zorgvraag mocht dat in de toekomst nodig zijn.

In de plint is een gezondheidscentrum opgenomen, met alle voorzieningen die nodig zijn voor de bewoners, zoals een huisartsenpraktijk, fysiotherapie en thuiszorg.
Er zijn zes groepswoningen voor PG cliënten. Die bevinden zich op de begane grond, de eerste en tweede verdieping en zijn georiënteerd op de school, het water en het groen.
Daarnaast is er een buurtzorghuis, waar De Buren gezellige buurt­horeca aanbiedt samen met een aanbod van diensten voor de buurtbewoners, zoals boodschappen en klusjes doen, hond uitlaten, enz. 

Houthaven LIFE is in 2020 genomineerd voor de Zuiderkerkprijs. Uit het juryrapport: "De jury waardeert het dat de opdrachtgever bewust buiten de comfortzone is getreden door een nieuwe doelgroep, namelijk 50-plussers, te bedienen. Door een succesvolle samenwerking tussen architect en opdrachtgever, en het binnenhalen van de juiste samenwerkende partijen, waaronder Cordaan, Bouwinvest en Habion is het gelukt om een uitgebreid programma van verschillende woningen en voorzieningen te realiseren. LIFE is een mooie maatschappelijke toevoeging die bijdraagt aan de functiemix van Houthaven. Door de samenwerking met woningcorporatie Habion worden de sociale huurwoningen bewoond door zelfstandige ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 80+. De oriëntatie van de zorgafdeling aan de kant van de naastgelegen school vindt de jury goed gekozen. De dagbesteding in de plint maakt het blok relevant voor de buurt en verdere omgeving. Het thema van dit eiland, Amsterdamse School, is herkenbaar verwerkt als architectuurstijl met een verticale detaillering op de bovenste woonlagen."

VAN AKEN is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen op eiland 5, kavel A-B en het ontwerp van NAW, blok 3D.

Locatie
Houthaven, Amsterdam
Eiland 3 (Revaleiland), vlek B

Opdrachtgever
VORM / Porten Development

Omvang
19.300 m2, waarvan 4.000 m2 voorzieningen
Intramurale zorg met 48 wooneenheden en 6 woonkamers
24 huurappartementen
39 sociale huurappartementen
68 koopappartementen

Fotografie
Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Video Project LIFE
LUTON VOICE | VIDEO

Team VAN AKEN
Thomas Beckton, Stef Feijen, Paul Grimminck, Gert van den Hoven, Frank Hurkmans, Bart Jeurissen, Ruud Teeuwen, Maarten Venhorst

Download PDF